La Mateești, biserica având hramul „Înălțarea Domnului” este biserica din centrul comunei (parohia Mateești I); nu are cimitir și nici enorie. Terenul de 0,35 ha, pe care a fost înălțată, a fost donat de Nae Manolache, iar edificiul a fost ridicat cu donații de la toate familiile din sat, prin grija preoților Vasile Codreanu (pensionar) și Gheorghe Popescu (în activitate) între anii 1904-1919. Unul dintre ctitori, preotul Popescu, care se afla și la conducerea Băncii populare Oltețu, în perioada Primului Război Mondial, pentru a încheia lucrările de construcție a monumentalului edificiu, a încurajat femeile din sat, cu bărbații plecați la luptă pentru țară, să facă donații, bazate – unele – pe împrumuturi bancare, ce nu au mai putut fi înapoiate, soții lor pierind pe front.
Datoriile generate de aceste împrumuturi, ca semn de recunoștință pentru eroismul lor, au fost șterse după război, iar biserica a primit hramul „Înălțarea Domnului” în cinstea eroilor neamului. În perioada 1962-1990, regimul comunist de atunci a forțat schimbarea hramului în „Sf. Parascheva”, dar – după Revoluție, s-a revenit, la cererea locuitorilor, la denumirea inițială. Temelia bisericii este din piatră, adusă de la cariera din Alunu, iar lucrarea a fost realizată de meșteri italieni. Edificiul, cu două turle masive care îi asigură un aspect impunător, are formă de cruce greacă, cu altar poligonal și pridvor deschis, sprijinit pe stâlpi de zidărie, despărțiți între ei prin arcade simetrice și egale. Pictura realizată la începutul secolului XX, în stilul „tempera în ulei“, de Victor Fulgescu din Costești și de ucenicii săi, a fost restaurată semnificativ prin stăruința actualului preot paroh, Vasile Dogaru, de două ori, între anii 1992-1993 și 2003-2004.
Coordonatorul lucrărilor de restaurare și principal sponsor a fost Alexie Valerian, întreprinzător local. Arhiva păstrată în biserică scoate în evidență activitatea duhovnicească ce au avut-o aici preoții Gheorghe Popescu, Nicolae Bălă, Gheorghe Gh. Popescu, fiul ctitorului, iar în ultimii 30 de ani este amprentată de implicarea preotului paroh, Vasile Dogaru (Rădoi, 2012, 408).